Hjem

Varmelagring


Energi fra sol og vind kan høstes og bruges til mange ting - heriblandt til at fjernvarme. Da solens varme er stærkest om sommeren,og vi har mest brug for varmen om vinteren har vi brug for et sæsonlager.


Så hvordan gemmer vi varmen til om vinteren?

Hvordan udnytter vi jordens varmekapacitet - og kan det gøres nemmere og billigere?

Hvordan konstruerer man varmelagring med styret underboring?


Boringen følger den programmerede bane mellem et gravet starthul og modtagerhullet.
Derefter monteres slangen på borestængerne og trækkes langsomt tilbage mod boremaskinen.
Graut pumpes samtidigt gennem borestængerne og udfylder mellemrummet mellem slangen og jorden for at sikre en god termisk kontakt mellem slangen og den omgivende jord.

Forudsætninger for styret underboring


Kravene til et vellykket geologisk varmelager afhænger af de geologiske forhold.
Det kritiske punkt er hydrogeologi: Hvis lageret anlægges i et område med store mængder migrerende vand, vil varmen transporteres væk, og dermed vil tabet gøre lagret økonomisk urentabel.

Viden om geologi og hydrogeologi er derfor nødvendig for at gennemføre et vellykket projekt. Det anbefales at foretage en indledende geologisk undersøgelse forud for boringen.


Forud for en geologisk undersøgelse:


  • Jordmasse af en passende størrelse, tæt på varmekilde og varmeforbruger-/varmetransportsystem
  • Afstand til grundfjeld, retningsboring er dyrere i grundfjeld
  • Identificér evt. migrerende grundvand 
  • Undergrundens geologiske sammensætning

Geologisk varmelagring


Geologisk varmelagring udnytter jordens naturlige varmekapacitet, og ved at bruge styret underboring opnår man langt den billigste måde at sæsonlagre sin varme. Med de massive investeringer i bl.a. solenergi er det mere relevant end nogensinde at arbejde med lagring af varme.


Heatstorage.dk har udviklet et unikt koncept for varmelagring. Jorden naturlige varmekapacitet bruges til at lagre varmen som i andre varmelagre, men lageret etableres ved styret underboring, hvilket resulterer i få overfladeskader under konstruktion, og det er muligt at etablere et lager under eksisterende byggeri/befæstede arealer som fx parkeringspladser, bygninger eller under solpanelerne.


Den væsentligste fordel ved konceptet er den billige etablering, der beløber sig til blot 20% af den næstbilligste på markedet i øjeblikket.

Geologisk varmelager ved styret underboring er den billigste byggemetode for sæsonvarmelager på markedet. Med en udgift fra EUR 0,1 / kWh.

Hvorfor bruge styret underboring til geologisk varmelagring?


Styret underboring er en metode med minimum af indvirkning på omgivelser, som er velegnet til at etablere geologisk varmelagring ned til dybder på 40 m.